Valentin Voinescu

Hipospadias

Hipospadiasul este o malformaţie congenitală a uretrei care constă în situarea deschiderii la exterior a uretrei (meatul uretral extern) mai jos de vârful penisului , pe faţa ventrală a glandului sau penisului, la nivelul scrotului sau a perineului. Dincolo (distal) de meatul uretral extern, uretra se prezintă sub forma unei benzi de ţesut (platou uretral) care se opreşte la baza vârfului penisului (glandul), care în acest caz îşi păstrează forma normală, sau ajunge până la vârful glandului, caz în care glandul are forma unei cărţi deschise. În funcţie de această localizare a meatului uretral extern, se stabileşte tipul de hipospadias precum şi grupa din care face parte.

Stabilirea tipului de hipospadias şi implicit al grupei din care face parte este importantă în stabilirea gravităţii hipospadiasului prin problemele de rezolvare pe care le ridică. Asfel hipospadiasul cuprins în grupa hipospadiasurilor distale va fi mai uşor de rezolvat decât hipospadiasul situat în grupa hipospadiasurilor proximale.

Alături de aceasta anomalie a uretrei pot exista şi anomalii ale penisului şi scrotului.

  • Pielea penisului care trebuie să înconjoare glandul (prepuţul) nu îl înconjoară complet ci doar îl acoperă deasupra (dorsal) ``ca un acoperiş.``

  • Penisul poate fi încurbat în jos (ventral). În această siuaţie pielea penisului situată pe faţa ventrală a penisului, sub meatul uretral extern, este atrofiată şi aderentă de ţesuturile de dedesubt, ţesuturi atrofiate la rândul lor în cadrul malformaţiei.

  • Pielea care acoperă testicolele (scrotul) se poate să fie fixată nu doar în porţiunea ventrală (inferioară) a bazei penisului ci şi lateral şi chiar superior (transpoziţie scrotală).

  • Scrotul poate avea în mijloc un şanţ vertical care îl împarte în două jumătăţi (scrot bifid).

Încurbarea penisului este întâlnită mai frecvent în grupa hipospadiasurilor proximale . Anomaliile scrotale se pot înâlni în hipospadiasul penian proximal şi penoscrotal şi întotdeauna în hipospadiasul scrotal şi perineal.

Incidenţa hipospadiasului este de 1 la 250 nou născuţi de sex masculin, incidenţă aflată în continuă creştere. Dintre aceşti copii 80% au hipospadias care se încadrează în grupa hipospadiasurilor distale şi 20% în grupa hipospadiasurilor proximale.

Hipospadiasul, poate fi însoţit şi de alte anomalii congenitale cum ar fi:

  • necoborârea unuia sau ambelor testicule în scrot ( criptorhidie )

  • penis mic (micropenis)

  • hernia inghinală cu prezenţa de lichid în jurul testicului (hidrocel)

  • anomalii genetice ce trebuie identificate prin efectuarea cariotipului

Singurul tratament al hipospadiasului este chirurgical. Operaţia pentru hipospadias are ca obiective reconstrucţia chirurgicală a uretrei (uretroplastia) de la meatul uretral extern existent până la vîrful penisului, precum şi rezolvarea celorlalte anomalii care afectează penisul şi scrotul.

Intervalul de vârstă optim la care se indică operaţia pentru hipospadias este cuprins între 6 şi 12 luni. În acest interval se consideră că impactul psiho -afectiv al operaţiei asupra copilului este minim, şi nu se produce conştientizarea malformaţiei şi a operaţiei de corectare.

Mai multe informaţii legate de hipospadiasul la copil găsiţi accesând site-ul www.hipospadias.ro

Hipospadiasul la adult

Operaţia pentru hipospadias este o operaţie cu un grad mare de dificultate, atât din punct de vedere al execuţiei, cât şi din punct de vedere al multiplelor implicaţii pe care un rezultat nesatisfăcător al operaţiei îl poate avea în viaţa viitorului adult.

Rezultatul unei astfel de operaţii depinde de trei factori: experienţa chirurgului, calitatea şi cantitatea ţesuturilor folosite în reconstrucţie şi spitalul unde are loc operaţia. Calitatea şi calitatea ţesuturilor care urmează să fie folosite pentru reconstrucţie este un factor care nu poate fi modificat, şi din acest motiv rezultatele bune nu pot fi statistic niciodată 100%. În schimb un chirurg cu o bună experienţă în acest domeniu al chirurgiei reconstructive şi un spital bine dotat şi cu un personal familiarizat cu această patologie, pot aduce rezultatele bune cât mai aproape de 100%. Dacă aceşti doi factori sunt deficitari, creşte riscul persistenţei hipospadiasului la care se pot adauga complicaţii cum sunt:

  • fistula uretrală

  • strictura uretrală

  • diverticolul uretral

  • persistenţa încurbării penisului

  • aspect inestetic al penisului

Reintervenţiile efectuate în aceleaşi condiţii deficitare, nu vor face decât să agraveze şi mai mult situaţia existentă. Astfel , copilul, după multiple operaţii ineficiente, ajunge la vârsta adolescenţei cu persistenţa hipospadiasului, la care se adaugă complicaţiile menţionate. Este uşor de înţeles impactul psihologic devastator pe care îl trăiesc aceşti tineri, urmat de repercursiuni majore asupra vieţii sexuale, familiare, sociale şi profesionale.

Ca şi chirurg supraspecializat în chirurgia reconstructivă genito-uretrală la bărbat, am ocazia să mă întâlnesc frecvent cu astfel de adolescenţi şi chiar adulţi, care au suferit în copilărie numeroase intervenţii eşuate pentru hipospadias, şi care, din fericire, au mai găsit resursele phihologice necesare să mi se adreseze, cu speranţa că problema lor va fi, în sfârşit, rezolvată.

Deşi, de cele mai multe ori, situaţia anatomică a uretrei şi a penisului a fost extrem de modificată,cu ţesuturi de slabă calitate,datorită multiplelor reintervenţii anterioare, am reuşit să găsesc soluţii de rezolvare pentru fiecare dintre aceşti tineri care au avut încredere în mine. Menţionez că aceste operaţii le efectuez în spitale unde existată condiţii materiale deosebite şi un personal medical de excepţie.

În continuare mă adresez vouă, tineri care poate v-aţi pierdut speranţa că mai există o posibilitate de rezolvare, după multiplele operaţii nereuşite pentru hipospadias, pe care le-aţi avut până acum.

Deşi aţi avut mult de suferit, şi a-ţi trăit dezamăgire după dezamăgire după fiecare eşec , este important să vă reâncărcaţi cu încredere, deoarece, în prezent, există o soluţie pentru fiecare dintre voi, astfel încât să încheiaţi acest calvar, şi să vă puteţi bucura de o VIAŢĂ NORMALĂ !

© 2024 Uretroplastii.ro | Dezvoltat de Voitin.com